Knipvellen gebruiken

Het maken van wenskaarten is een leuke hobby en een heel veel gebruikte techniek is 3D kaarten maken met behulp van knipvellen.
Een 3D kaart is een kaart waarbij het motief, het plaatje, is opgebouwd uit verschillende lagen. Varierend van 2 tot wel 10 lagen. Hierdoor wordt de kaart driedimensionaal (=3D).

Nodig

Wat heb je nodig om een 3D kaart te maken.
  • Karton voor de kaart.
  • Foam tape of 3D kit
  • Een opbolpen. (Kan ook zonder)
  • Knipvel (natuurlijk!)
  • Klein schaartje met scherpe punt
  • Eventueel ponsjes en stickers

Volgorde

Eerst komt het totale plaatje op de kaart, dus die knip je eerst uit en plakt deze op een mooie plaats op de kaart. Houd hierbij vast rekening met een eventueel wenssticker zoals Hartelijk Gefeliciteerd.

Daarbovenop komen de andere plaatjes. De meeste knipvellen hebben al aangegeven welke plaatjes op elkaar komen. Eerst dus de achtergrond, dan het motief zonder achtergrond, en dan steeds kleinere naar voren komende delen.
Wanneer je een opbolpen hebt kun je deze gebruiken om hiermee over de achterkant van het plaatje te wrijven. Hierdoor zal het plaatje iets bol gaan staan waardoor het mooier aansluit op de overige plaatjes.

Het in laagjes opplakken van de plaatjes moet gebeuren met wat tussenruimte. Hiervoor gebruik je foamtape of 3D-kit. Voor beginners is het aan te raden om foamtape te gebruiken. Dit werkt wat makkelijker en je krijgt een mooie gelijkmatige dikte tussen de plaatjes. Later kun je ook altijd eens 3D-kit proberen. Deze kit moet ook altijd enige tijd drogen. Druk je te snel op het plaatje met natte kit dan zakt je plaatje in en omhoog krijgen wordt dan heel moeilijk.

Piramide kaarten

Een piramide kaart is een speciaal soort 3D kaart. Ook hierbij wordt steeds het volgende plaatje op de vorige geplaatst. Het enige verschil is dat de plaatjes niet volgens de tekening worden uitgeknipt maar volgens een vorm. Bijvoorbeeld een steeds kleiner wordend vierkant of cirkel. Maar een ster of andere leuk vorm kan ook. Ieder plaatje wordt dus dezelfde vorm alleen een stukje kleiner waardoor er steeds een rand ontstaat tov het vorige plaatje en de totale vorm dus een soort piramide wordt.

Afwerken

Als het 3D plaatje er helemaal op zit dan kun je de kaart verder afwerken. Een paar ponsfiguurtjes er bij, wat stickerlijnen en natuurlijk een tekststicker.

Voor meer uitleg en voorbeelden kijk ook op:

Kaart printen en 3D maken
Maria, Jozef en Jezus in 3D
3D knippen
Wenskaarten maken